Boekenvrienden

Vorige week bezocht Marien en ik de tentoonstelling Human Interior in het Noord Brabants museum in Den Bosch. De foto’s van Thijs Wolzak stonden in de rubriek ‘Binnenkijken’ in het NRC en bekeken we altijd als eerste. De portretten zijn nu prachtig tentoongesteld in grote lichtbakken. Via een koptelefoontje vertellen de bewoners zelf over hun huis. Ons beider favoriet was dichter Antonio uit Rotterdam met zijn hele huis vol gedichten. Eenzaam, maar vergezeld door de personages uit zijn boeken. ‘Dat zijn mijn vrienden’.

Vorig jaar met kerst las ik ‘Een onberispelijke man’ over rechter in ruste Edward Feathers en dit jaar las ik het tweede deel van de trilogie van auteur Jane Gardam. ‘Een trouwe vrouw’ beschrijft hun leven en huwelijk vanuit het perspectief van Betty, zijn vrouw. Jane Gardam is 90 jaar en begon pas na haar veertigste met schrijven. Het zal mijn liefde voor oude mensen zijn, maar mijn favoriete boeken zijn vaak van auteurs op leeftijd (‘Stoner’ van John Williams, ‘Dat wat behouden’ blijft van William Stegner). De schrijfstijl, de thematiek, de wijsheid die uit de boeken spreekt; ik kan er geen genoeg van krijgen.

Jane Gardam zag zestig jaar geleden een meneer bij het Ritz Hotel in Londen die haar inspireerde tot het personage the Old Filth. Ze schreef een kerstverhaal over hem maar ze was nog niet klaar met hem. Toen haar man dement werd, had ze iets nodig om haar geest scherp te houden. “Mijn arme David heeft het helaas niet meer kunnen lezen, maar veel van de grapjes zijn van hem afkomstig. Niet lang na zijn dood, toen ik aan ‘Een trouwe vrouw’ werkte, stierf ook mijn dochter aan borstkanker. Het waren vreselijke jaren. Ik voelde me zó verloren. Old Filth, Betty en al die andere figuren gaven me wat houvast.

Antonio uit Rotterdam spreekt wijze woorden als hij zegt dat personages je vrienden worden. Ze geven je wijze raad, ze laten je lachen, je troosten je. Ik kijk alweer uit naar de volgende kerst: dan heb ik deel 3 over echtpaar Feathers nog tegoed..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *