Climb every mountain

Siem wilde heel graag eens de bergen eens zien en daarom brachten we de tweede week van onze vakantie in Oostenrijk door. Hoewel we een paar dagen in de miezer en wolken zaten, hebben we prachtige bergtochten gemaakt. Na een stevige klim je brood opeten op de top met magistraal uitzicht is de mooiste beloning..

De Franse schrijver Andre Maurois zei: ‘Wat een avond gewijd aan het lezen van goede boeken is voor de geest, is een verblijf in de bergen voor de ziel.’ Voor zowel mijn geest als mijn ziel was het wat dat betreft een heel goede week.

Ik las ‘Jij zegt het’ van Conny Palmen over dichtersechtpaar Ted Hughes en Sylvia Plath. Plath pleegde zelfmoord in 1963 door haar hoofd in de gaskachel te steken (terwijl haar kleine kinderen boven lagen te slapen) na een leven lang geworsteld te hebben met depressies. Conny Palmen is in de huid gekropen van Ted Hughes, die door menigeen verantwoordelijk werd gehouden voor haar dood omdat hij haar had verlaten voor een andere vrouw. Ik vond het een indrukwekkend boek dat knap beschrijft hoe het voor een partner moet zijn om te leven met iemand die lijdt aan ernstige depressies.

De vorige keer dat ik mijn vakantie in de bergen doorbracht was een moeizame. Geplaagd door die rare ziekte van Cushing met bijbehorende depressie, hoopte ik op diezelfde louterende werking van de bergen. Maar de afgrond lonkte, tot grote bezorgdheid van Marien die me over de bergpaadjes nauwlettend in de gaten hield.

Depressie is een onderschatte en wrede ziekte, en iedere dag overlijden er in Nederland 5 mensen aan zelfdoding. In de Volkskrant dit weekend  pleit oud-hoogleraar suïcide-preventie Ad Kerkhof voor een betere opleiding voor artsen en hulpverleners op dit gebied. Suïcide wordt ten onrechte nog steeds vaak gezien als een schreeuw om aandacht en de processen die tot zelfmoord leiden worden vaak niet begrepen.

Gelukkig is mijn geest weer helder en ben ik zielsgelukkig dat ik mijn zoon de bergen heb kunnen laten zien.

3 gedachten over “Climb every mountain

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *