de glazen kamer

Inmiddels wonen we alweer bijna 10 maanden in ons huis. Het pand is gebouwd in 1935 als kantoor van houthandel Vingerling. Over de Karnemelksloot werden op platte schepen hout aangeleverd en het pand stond te midden van loodsen en zagerijen. Door het luikje in de gang/huiskamer kregen de arbeiders hun loonzakje aan het einde van de week. Dit huis heeft een oorlog overleefd, en vele seizoenen. Wij zijn niet de eerste bewoners en zullen ook niet de laatste zijn.

Deze week las ik een boek waarin een huis centraal staat: de Glazen Kamer van Simon Mawer. Het gaat over de welgestelde joodse autofabrikant Victor Landauer uit Tjecho-Slowakije die het verleden (de Eerste Wereldoorlog) achter zich wil laten en het geloof in de toekomst wil uitdrukken door de bouw van een modern huis. Architect Rainer von Abt -aanhanger van het functionalisme en de Stijl- ontwerpt een huis voor het Victor en zijn vrouw Liesel. Een gigantisch object van staal, glas en natuursteen; een toonbeeld van transparantie, optimisme en vooruitgang.

In 1930 betrekken zij het huis. Aan het einde van de jaren ’30 trekken de Duitsers Sudetenland binnen. En niet alleen de oorlog bedreigt hun geluk, er zijn ook interne huwelijkse spanningen die Mawer boeiend uit de doeken doet. Uiteindelijk vlucht het gezin naar Zwitserland. Het huis valt in handen van de nazi’s, en na de oorlog wordt het eigendom van de Tsjechische – communistische- staat. Steeds krijgt het huis andere bewoners en een andere bestemming.

Het fictieve verhaal van Mawer is geïnspireerd op een echt huis; namelijk Villa Tugendhat in Brno, ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe. Ik zou het graag een keer bezoeken. Een huis herbergt verhalen. Het heeft een eigen geur, een geschiedenis. De tijd en haar bewoners laten sporen na. Neem het Achterhuis of paleis Soestdijk. Of ons eigen bijzondere huis aan de Johan den Haen.

1 thought on “de glazen kamer

  1. Door jouw verhaal ben ik wel nieuwsgierig(er) geworden naar jullie huis…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *