Derde kerstdag

Na mooie kerstdagen met de familie was gisteren een heerlijke ‘derde kerstdag’ met z’n drieën. Overdag naar het Gorinchems museum, waar de reproducties van het Geheim van de Meester tentoongesteld zijn. Waanzinnig knap hoe kunstenaar Charlotte Caspers de historische meesterwerken reconstrueerde. Siem deed een puzzeltocht..

’s Avonds keken we op Netflix The Two Popes van regisseur Fernando Meirelles. Schitterende film over de twee tegenpolen paus Benedictus XVI en paus Franciscus. Een grappige, boeiende en ontroerende film over twee oude mannen die worstelen met hun theologie en visie op de kerk, eenzaamheid, hun besmet verleden, schuld en boete. Ik heb genoten van de hoofdrolspelers Anthony Hopkins (81) en Jonathan Price (72). Zij spelen kardinaal Ratzinger en kardinaal Bergoglio zo mooi en geloofwaardig dat je sympathie voor beide mannen krijgt. Hele grappige scenes -pausen eten pizza in de Sixtijnse kapel- worden afgewisseld met schitterende beelden -de rituele verkiezing van de paus- en ontroerende scenes –bijvoorbeeld de scene waarin beide geestelijken elkaar de biecht afnemen. Natuurlijk kreeg de film ook kritiek. Bor Beekman van de Volkskrant schrijft:

Dat The Two Popes de sympathie van de kijker voor beide oudjes nooit echt op de proef wenst te stellen, gaat wringen. Bij Bergoglio’s gestolde verleden wordt (te) uitgebreid stilgestaan, maar zodra Benedictus dan eindelijk de kindermisbruikkwestie aansnijdt, draait Meirelles het geluid weg. 

Ik vond de discussie tussen beide mannen over het misbruik juist krachtig en niet weggemoffeld. Bergoglio- de huidige paus Franciscus- verwijt zijn opponent scherp dat de biecht van de geestelijken de pijn van de slachtoffers niet wegneemt. De pijn is voelbaar. Net als de pijn over de rol die Bergoglio heeft gespeeld onder het regime van Videla in Argentinië.

Paus Benedictus zegt treffend: ‘Als paus moet je nooit vergeten dat je God niet bent. Je bent slechts een mens’

1 gedachte op “Derde kerstdag

  1. Ik had de film vorige week al gezien: uiterst geloofwaardig gespeeld met inderdaad ontroerende en humoristische momenten. Hopelijk zijn beide “heren” in het echt ook zo, zou mijn kijk op het Vaticaan enigzins doen veranderen.
    Al met al een aanrader !
    Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *