Geheugenpiek

Vorig weekend prachtige dagen gehad met Jolanda, m’n ‘dubbele nicht’ in Breda. Onze vaders zijn broers en onze moeders zussen; dus genetisch bijna zussen. In onze jeugd en puberteit een onafscheidelijk duo. We zijn beiden ons eigen weg gegaan en zien elkaar niet meer dagelijks of wekelijks. Mijn 40e verjaardag was een mooie gelegenheid om samen een nachtje samen weg te gaan.

Natuurlijk hebben ook veel herinneringen opgehaald. Opvallend hoe gedetailleerd we gebeurtenissen konden ophalen van ruim 25 jaar geleden. Zelfs de grappen die we toen maakten konden we ons woordelijk herinneren. En weer om lachen..

Uit onderzoek van hoogleraar psychologie Jaap Murre blijkt dat als mensen boven de veertig naar herinneringen over hun leven worden gevraagd, ze vooral vertellen over hun puberteit en vroege volwassenheid; de periode van ruwweg je 15e tot je 30e. Vrouwen herinneren zich het meest van hun 15e levensjaar, mannen van hun 18e. Deze levensperiode wordt gekenmerkt door veranderingen en nieuwe dingen zoals verliefdheden en identiteitsvorming. Misschien hebben de hormonen invloed op het vermogen tot onthouden. Maar onderzoekers hebben echter (nog) geen sluitende verklaring voor deze geheugenpiek.

Een van de gebeurtenissen die grote indruk op mij maakte op mijn 15e,, was mijn allereerste concert in Vredenburg van de Vlaamse band Clouseau. Als ik de muziek weer hoor ben ik terug in de jaren ‘90 en zing ik de liedjes van Koen Wouters woordelijk mee. Vorig jaar beleefden we in Paradiso een grote Deja-Vu bij het Jubileumconcert van de band. Natuurlijk samen met Jolanda. Mijn huwelijksgetuige, maar veel meer nog mijn levensgetuige. Heerlijk om samen onze geheugenpieken te vieren!

’t Lijkt niet lang geleden

Maar ’t is een ver verleden ..

3 thoughts on “Geheugenpiek

 1. Hallo Mirjam. Van harte gefeliciteerd met je 40ste verjaardag. Leuk om je verjaardag met een dubbele nicht als levensgetuige te kunnen vieren. Die herinneringen aan puberteit en jonge volwassenheid blijven bestaan, ook als je 70 bent geworden, zoals ik vorig jaar. Dat kan ook haast niet anders, omdat in die periode voor veel mensen heel veel gebeurt, zoals je zelf al aangeeft. Leuke foto’s trouwens.
  Hartelijke groet,
  Kees

 2. Mooi geschreven! ❤️
  Heerlijk die herinneringen ophalen en super mooi dat we nog veel meer herinneringen erbij kunnen maken 😘

 3. En jullie lijken ook wel op elkaar vind ik!
  Mijn muzikale herinnering ligt zo rond mijn 16e (1969), uit die tijd weet ik nog het meest!
  Dus niet op mijn 18e, terwijl ik (hormonaal) bepaald niet vroeg rijp was…
  Je schreef weer en leuk stukkie!
  Rien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *