Gezonden

Sinds zondag mag ik mijzelf ‘een gezonden geestelijk verzorger’ noemen. Dat klinkt misschien een beetje als een gevallen engel of een verdwaalde missionaris. De aanleiding was formeel; de beroepsvereniging van geestelijk verzorgers vraagt van zijn leden een zending vanuit een levensbeschouwelijk genootschap, en/of een bevestiging waar je levensbeschouwelijk verankerd bent. Als je niet tot een geloofsgemeenschap behoort, kun je ook een stuk schrijven waaruit blijkt waar je inspiratie voor je persoonlijk leven -en je werk- vandaan haalt, uit welke bronnen je put en in welke traditie je staat. Toen ik over deze vragen ging nadenken kwam ik uit bij mijn eigen geloofsgemeenschap; de federatie van Remonstranten, Doopsgezinden, en Vrijzinnig Protestanten. Het was goed om mijn keuze voor deze zending toe te lichten voorin de kerk, fijn dat er een aantal collega’s en familie in de dienst waren, en bijzonder om tenslotte de zegen te krijgen van Kim. Het deed me meer dan ik had gedacht. De kracht van het ritueel.

Tien jaar geleden hebben wij bewust gekozen voor de federatie waar een ondogmatische manier van geloven centraal staat, een kritische omgang met Bijbelteksten en de traditie, en waar royaal geput wordt uit culturele bronnen zoals literatuur, poëzie en muziek.

Morgen mag ik met weer delen uit die bronnen. Samen met vrijwilliger Peter organiseer ik eens per maand klassieke muziek en poëzie. Voor mijn verjaardag kreeg ik het geweldige boek ‘Ik wou dat ik een vogel was, een natuurgedicht voor elke dag’.

Tijdens muziek van de Vlaamse pianist Florejan, lezen we het gedicht ‘IJskoud de eerste’ van Jan Balkon (pseudoniem van Adriaan van Dis) een prachtig gedicht over de belofte dat het steeds weer lente wordt.

Over de zomer kan ik zingen


Ook de lente krijgt mijn lied


Maar ik kan me niet bedwingen


Bij de eerste sneeuwklokspriet.

Die eigenwijze witte donder


Die zich door de korstgrond spiest


Is voor mij een wilskrachtwonder


Want wie bloeit nou als het vriest?

En daarom, als de kou de grond kust


Laat ik mijn wanten in de kast


En kniel met blote handen

Voor mijn eerste voorjaarsgast

8 thoughts on “Gezonden

 1. Wat een fris gedicht en heerlijke muziek.
  Gefeliciteerd met je uitzending. Ik kon er helaas niet bijzijn maar leef in gedachten mee!

 2. Mooi stukje over je apostel-zijn! Succes in je werk…. ik ga die dichtbundel ook aanschaffen!

 3. Gefeliciteerd Mirjam, wat een mooie mijlpaal.
  En weer genoten van je verhaal hierover.

 4. Nu hebben we afgelopen maandag over zo ongeveer alles uitgebreid gesproken, maar slechts zijdelings over jouw zending…
  “Gezonden” is een welkome aanvulling!

 5. Gefeliciteerd Mirjam en wat een mooi gedicht….!
  Kijk nu met meer bewondering naar de vele kleine witte sneeuwklokjes in mn tuin……

 6. Gefeliciteerd, lieve Mirjam! En vooral ook met dat het je raakte en ook dus echt van toegevoegde waarde is. Dat je maar veel mooi werk mag (blijven) verrichten.💖

 7. Gefeliciteerd Mirjam. Mooi dat je je werk zo voort kan zetten.
  En geniet maar van dat naturboek. Heb het ook. Lifs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *