Gute Nacht Freunde

Elke bloesem wil tot vrucht,

Elke morgen wil avond worden,

Niets eeuwigs bestaat op aarde

dan de verandering, het verwaaien.

Ook de mooiste zomer wil

Ooit eens herfst en verwelking ervaren.

Houd jij, blad, je geduldig stil,

Wanneer de wind je wil ontvoeren.

Speel je spel en verzet je niet,

Laat het stil gebeuren.

Laat door de wind, die je breekt,

je naar huis toe waaien. (Hermann Hesse)

Afgelopen zondag wandelden we met een groep Zinzoekers over de oude begraafplaats in Gouda. Vanaf 1829 mochten er geen begrafenissen meer in de bebouwde kom plaatsvinden –en dus niet meer in de Sint Jan. Daarom werd in1832 ‘de Algemeen Steedelijke begraafplaats’ in gebruik genomen aan de rand van de stad. In allerijl omdat er een cholera-epidemie heerste. De begraafplaats is sinds 1975 niet meer in gebruik.

Het is een melancholieke plek die vergankelijkheid ademt. De scheefgezakte grafmonumenten, het blauwe baarhuisje, een herfstblad dat op je schoen valt, de laan met bomen die uitzicht biedt op de aula.. En als je nog niet doordrongen was van de eindigheid van het aardse bestaan hoef je alleen maar een blik te werpen op de gevel van de aula: Memento Mori..

Het thema van deze Zinzoekers bijeenkomst was geïnspireerd op onze oosterburen. Duitsland is de bakermat van de Romantiek, van de diepzinnige geesten en heeft grote kunstenaars voortgebracht. Daarom lazen we op de oude begraafplaats poëzie van Rilke en Hesse en spraken we over alleen-zijn, de inkeer van de herfst en geheimen.

Maar Duitsers hebben ook een hele frivole en uitbundige kant. Het grootste bier-en volksfeest ter wereld komt immers uit München; het oktoberfest!

Nog na-mijmerend van de mooie gesprekken -en zonder lederhosen- vervolgden we onze weg naar de Lage Gouwe waar we in het gastvrije huis van FrankJan (met Duitse voorouders!) werden ontvangen met stevige kost en lichte muziek. Ein bißchen Frieden, Verdammt ich lieb zich en natuurlijk: Gute Nacht Freunde.

Was ich noch zu sagen hätte,

dauert eine Zigarette

und ein letztes Glas im Stehen.

Dit lied is al jaren tune van het radioprogramma Met het oog op Morgen dat iedere nacht wordt uitgezonden. De Top 2000 a gogo maakte een mini-docu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *