Het leven een kunstwerk?

Vorige week gaf ik een lezing over Levenskunst bij de Senioren Vereniging Midden Holland. Een thema waar ik mij nog niet eerder in verdiept had, en dat mij in de voorbereiding naast enthousiasme ook wat buikpijn bezorgde. Levenskunst bleek bij bestudering een thema uit de filosofie, iets wat niet mijn specialiteit is. Filosofen als Aristoteles, Seneca en Nietzsche hielden zich bezig met de vraag hoe je het ‘goede leven’ moest leiden. De Franse filosoof Michel Foucault vroeg zich af of niet iedereen een kunstwerk van zijn leven zou kunnen maken.

foto: Brian Oldham

In mijn lezing heb ik verslag gedaan over mijn bescheiden onderzoek. Het is altijd weer boeiend om met mensen die al wat jaren langer meegaan van gedachten te wisselen. Volgens de moderne Levenskunst is het belangrijk dat je jezelf goed kent, weet welke waarden je nastreeft -deze ook praktiseert- en dat je de tijd neemt op je leven te reflecteren. Ook de omgang met tegenslag en het noodlot is onderdeel van levenskunst.

Ik las een artikel in Trouw waarin de Vlaamse hoogleraar kerkelijk recht Rik Torfs iets zei waar ik lang op moest kauwen. Wat heeft geluk met levenskunst te maken?

“Ik ben persoonlijk altijd een beetje tegen geluk. Niet dat ik het mensen misgun, maar het streven ernaar lijkt mij iets ongelooflijk treurigs. Omdat het streeft naar iets dat alleen een nevenproduct kan zijn van een levensstijl. Ik denk dat geluk kan voortvloeien uit diep durven kijken en denken. Wie zijn wij, waar komen we vandaan, waar gaan we naartoe? Waarom is de mens zoals hij is, en de wereld? Waarom kunnen wij veel zien en veel ook niet?”

Niet een levensstijl die geluk als doel nastreeft, maar juist het leven in al zijn facetten omarmen, zelfs met alle tegenslag en het niet-weten, daaruit zou geluk kunnen voortvloeien, aldus Torfs.

“Ik denk dat je het mens-zijn in de complexiteit en dubbelzinnigheid die het eigen is, gewoon op je rug moet laden en ermee op weg moet gaan”

Dat vind ik eigenlijk echt een kunst. En als je dan op weg bent, overvallen de geluksmomenten je soms ineens..

Een moment van geluk
april 2004

Een moment van geluk
april 2017

2 reacties op “Het leven een kunstwerk?

 1. MOOI! leef het leven – en ik geloof dat als we liefhebben (het leven, onze naaste, onszelf (!) en alles dat we tegenkomen) we vanzelf het maximale geluk ontmoeten.

 2. “….Ook die man uit Argos voelde het goed, die in zoverre waanzinnig was dat hij de hele dag in zijn eentje in het theater zat te lachen en te klappen en te genieten omdat hij dacht dat er fantastische toneelstukken werden opgevoerd terwijl er helemaal niets werd opgevoerd. Maar tegelijkertijd kwam hij zijn sociale verplichtingen prima na: hij was aardig voor zijn vrienden, lief voor zijn vrouw en in staat flexibel te zijn voor zijn slaven, die als de fles was ontkurkt er niet als een beest tegenaan ging.
  Toen de inzet van zijn familie, die hem medicijnen had gegeven, hem van zijn ziekte had genezen en hij weer helemaal zichzelf was, beklaagde hij zich zo bij zijn vrienden:
  ‘Vrienden, verdomd, jullie hebben Mij niet gered maar vermoord, door zo mijn GELUK af te pakken
  En met geweld mijn heerlijke fantasieën te stelen’ “…
  (uit Lof Der Zotheid)

  “Trouwens, hoe meer variatie in dwaasheid de mens kent, des te gelukkiger is hij in de ogen van Dwaasheid, zolang hij maar binnen de grenzen van de dwaasheid blijft die bij Ons hoort.” , aldus mevrouw Dwaashied en haar en mijn goede vriend Erasmus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *