Laat maar waaien

Gisteren vierde ik mijn bijna-40e verjaardag. Het was een prachtige avond met veel dierbare vrienden en vriendinnen. Marien had iedereen gevraagd een scheurkalender met ‘zinnige praat’ te vullen. Het fantastische resultaat hangt op de glazen deuren en ik heb ze vandaag met een brede glimlach gelezen en bekeken. Dokter Pareira, de arts die mij ooit behandelde in het LUMC, zei toen ik genezen was: “Je bent een gezegend mens”. Hij heeft gelijk.

Dinsdag ben ik dus officieel dertiger-af en kom ik volgens ontwikkelingspsycholoog Eriksson in de fase waarin ‘productiviteit’ de belangrijkste levensvaardigheid is. We brengen kinderen groot, maken carrière en helpen anderen. Het is de fase waarin we onze levensdoelen waarmaken (psychologie magazine, januari 2010)

De tijd van zaaien is geweest, het is tijd om te oogsten.

Ik ben erg dankbaar voor mijn gezondheid, mijn relaties, mijn werk en leven . En toch bemerk ik ook wat melancholie nu de veertig echt nadert. Ik ben officieel geen jonge hond meer, gesetteld en ach ..die oogleden gaan ontegenzeggelijk zakken

Op de laatste ZinZoekerskring behandelden we het thema passie. ‘Passie is de wind voelen in je ziel’ noemde een vriendin aan tafel het. Bevlogenheid. Dat lijkt me niet leeftijd gebonden, en ik ben van plan mijn geest nog lekker te laten waaien in de jaren die ik tegoed heb. Door te praten, te luisteren, te lezen, te ontmoeten, te verdiepen,en door te spelen. Want ‘spelen’ wordt mijn woord voor 2019. De veertiger die spelenderwijs haar levensdoelen zo’n beetje placht waar te maken. Dat lijkt me wel wat. De veertiger die de oogst binnenhaalt, maar hier en daar toch ook nog wat zaait

Je weet immers nooit wat er nog opkomt…


7 thoughts on “Laat maar waaien

 1. Dat is een goed begin en mooie instelling voor je eerste 40er levensjaar! Alvast gefeliciteerd voor morgen! 💋💋💋🎉🥂🍰

 2. Mooi “gesproken”. Van harte gefeliciteerd! Succes met je bevlogenheid!

 3. Voor spelen ben je nooit te oud! Ik wens je een mooi nieuw levensjaar toe🥂🎂

 4. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag en nog vele jaren in een goede gezondheid.
  De groeten aan de familie.

 5. Herinner je je nog dat je een blogje schreef over de “homo ludens”, de spelende mens, met als levend voorbeeld een collega die met pensioen ging… Dus het kan: Blijf creatief, doe de dingen met plezier, blijf spelen.
  Lieve Mirjam, hartelijk gefeliciteerd met je 40ste verjaardag!

  Inspirerend vond ik ook ‘De Spelende Mens’ (NTR) van Sanne Rovers,
  https://www.npo3.nl/de-spelende-mens/31-05-2018/VPWON_1268973

 6. Lieve Mirjam, Gefeliciteerd en nog veel gelukkige en ook hele gezonde jaren toegewenst. Olga van Robbert wordt volgende week ook 40. Ze vindt het vreselijk. Valt wel mee hoor. De 70 voorbij, dat is pas erg!!!!
  Dikke kus en heel veel liefs voor je nieuwe jaar.
  Margreet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *