Levensboek

Ieder jaar wordt door de SVMH (de voormalig ANBO) de Goudse Zomerschool georganiseerd door een aantal enthousiaste dames.  Ik mocht de aftrap doen met een presentatie over zingeving. De Hongaarse schrijver Konrad zei: Vraag de mens naar de zin van zijn leven en hij vertelt je zijn levensverhaal.

Aan het eind van de ochtend kwam een van de toehoorders, Aty Veldhuizen, naar me toe en vertelde me dat ze een boekje had gemaakt over haar leven, en dan met name over haar kindertijd. Ze is in 1940 geboren; een kleuter in oorlogstijd. Ik heb haar boekje in 1 ruk uitgelezen. Het is getiteld: ‘Dat vliegtuig, dat is oorlog’ omdat het geronk van vliegtuigen haar nog steeds bang kan maken. Het is fijn geschreven, prachtig vormgeven en bevat veel foto’s uit het familiearchief. Haar vader was een bevlogen amateur fotograaf.

Toen ik trouwde heeft mijn moeder het ‘Mam, vertel’s’ boek voor me gemaakt. De auteur Elma van Vliet schreef dit boek toen haar moeder ernstig ziek werd, en inmiddels hebben duizenden moeders het voor hun kinderen ingevuld. Ik vind het nog altijd een waardevolle schat vol verhalen en herinneringen aan haar eigen jeugd en leven, maar ook aan mij als kind. En het boek nodigt ertoe uit dingen op te schrijven die je in real life niet zo makkelijk tegen elkaar zegt.

Beide boeken zijn voor mij weer een impuls om het levensboeken-project in het verpleeghuis nieuw leven in te blazen. Familieleden of vrijwilligers die het levensverhaal van een bewoner optekenen door in gesprek te gaan. Want het is zoals Aty achterop haar boekje schrijft:

In ieder mens schuilt een verhaal

dat het waard is om verteld te worden

3 gedachten over “Levensboek

  1. Dat is zo leuk ook om te doen…levensboek maken! Veel plezier met het maken in het verpleeghuis!

  2. Wat leuk dat mijn boekje nu op jouw blog staat.
    Zodra het Verzetsmuseum, dat nu anders gaat heten, definitief in de Chocolade fabriek zit, ga ik het boekje daar aanbieden voor het archief.
    Ik hoop dat de bewoners van het verpleeghuis, je veel inspiratie geven voor het maken van hun Levensboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *