Maria by Callas

Marien en ik delen de liefde voor biografieën en muziekdocumentaires. Zaterdag zagen we de film over Maria Callas. Deze operazangeres voldeed aan alle criteria om icoon te worden. Haar bijnaam was dan ook la Divina ‘de goddelijke’. Ze was een groot zangeres en had een weergaloos acteertalent (‘ze vrat haar publiek op’ aldus Trouw journalist Peter van der Lint). Ze trok massa’s publiek die haar aanbaden. Tegelijkertijd waren er mensen die speciaal naar haar concert kwamen om boe te roepen. Ze was mooi, maar meer nog was ze charismatisch en grillig. De roddelpers kon geen genoeg krijgen van haar privé-leven. Met name haar liefdesrelatie met miljonair Aristoteles Onassis sprak tot de verbeelding. Hij kwetste haar diep door met weduwe Jacky Kennedy te trouwen. Ze leed aan ernstige depressies en angsten. Ze stierf jong –zoals een goed icoon betaamd- in 1977 op 53-jarige leeftijd in Parijs. Eenzaam en uitgeblust.

Maria by Callas is een mooie documentaire waarin Maria Callas steeds zelf aan het woord is middels interviews, beeldmateriaal en brieven. Het is eigenlijk erg verdrietig om te zien hoe ze worstelt met het leven, verscheurd tussen haar eigen verlangens (een gezin, liefde en genegenheid) en haar bestemming (operazangeres worden). Die bestemming had haar moeder voor haar bedacht.

“Ik wil graag Maria zijn, maar er wordt van me verwacht dat ik Callas ben”, zegt ze. “Dus ik probeer ze zoveel mogelijk allebei te zijn. Ik denk dat ze naast elkaar bestaan, want Callas is ooit Maria geweest.

Ik bleef achter met het besef dat het haar niet gelukt is die beide rollen te integreren. Het holde haar uit om icoon te zijn, aan de verwachtingen van haar omgeving te voldoen, haar status van superster vol te blijven houden. Zoals het ook Michael Jackson verging, Elvis Presley, Amy Winehouse en vele anderen. Het is eenzaam aan de top.

https://www.youtube.com/watch?v=-hCTXVayUlA

 

2 thoughts on “Maria by Callas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *