Mees TV

Leen en Hanneke (mijn lieve schoonouders) hebben een nestkastje. Het kastje hangt op het balkon van hun nieuwe appartement. En warempel; een mezenechtpaar heeft hun intrek genomen in het huisje! Ze vertelden mij enthousiast over de documentaire Mees TV die de NCRV op 5 mei uitzond. Ze hadden de film opgenomen en inmiddels vijf keer gezien en waren al echte deskundige vogelaars geworden. Zo hadden ze onder andere geleerd dat het tien dagen duurt voordat mezen uitvliegen. Met het fototoestel in de hand hebben ze het uitvliegen van de meesjes vastgelegd (ik was erbij!). Helaas bleken er ook een aantal de wijde wereld nooit te bereiken omdat ze gesneuveld waren in de strijd tussen de broers en zusjes. Ook dat komt veel vaker voor, zo wisten ze uit de film. Nieuwsgierig  geworden bekeek ik de docu gisteravond en inderdaad is het een heerlijke film. Echte ‘slow television’. De film is van de 65-jarige Tijs Tinbergen die de liefde voor de koolmees erfde van zijn vader, bioloog. Tijs ging als klein jongetje al mee met zijn vader op natuurzomerkampen waar zijn vader de vogels observeerde en tekende. Nu heeft Tijs een webcam geïnstalleerd in de nestkast op zijn balkon in Amsterdam. Hij volgt op tv schermen het wel en wee van de vogeltjes. De ondertitel van de film is: “hoe de koolmees mij gelukkig maakt” en dat is ook precies wat je in dit uur te zien krijgt. Niet alleen Tijs, zijn vrouw Tineke en poes Sientje zijn verslaafd aan ‘Mees TV’. Ook goede vriend en kunstenaar Theo Mulder, zijn dochter en oude moeder zijn verslingerd aan de mezen en hebben hun eigen camera in hun nestkast.

Prachtig om het hele gezin Tinbergen, en vooral de bejaarde moeder van Tijs te zien genieten van de beestjes en zorgvuldig bijhouden op welk tijdstip de eieren zijn gelegd, hoe lang er gebroed wordt en wanneer de eerste mees het nest verlaat. Over zingeving gesproken! Ontroerend is dat moeder niet meer in haar eigen huisje (met tuin en MeesTV)  kan blijven maar naar een verzorgingshuis moet verhuizen na een hartinfarct. De verliezen incasserend geniet ze destemeer van de mezen op het vetbolletje dat zoon Tijs op haar mini balkonnetje bevestigt. Als ze nog een keer in haar eigen huis op bezoek is zegt ze: “Eigenlijk jammer dat ik niet méér de tijd heb genomen om me heen te kijken”. Ze sterft in februari. Een aanmoediging naar ons allen om iedere dag goed om ons heen te kijken en stil te staan bij klein geluk.

3 gedachten over “Mees TV

  1. Iedere dag goed kijken en genieten van alle kleine dingen.
    Ik had ook een koolmeesje op m’n balkonnetje, maar kennelijk vond zij m’n nestkastje niet goed genoeg,
    haha!

  2. Wij hebben ook een volgelhuisje en pas zaten er inderdaad vogeltjes in om de boel te verkennen. Onze tuin is helaas niet rustig genoeg bevonden. Elke dag spelende kinderen… Wie weet over een paar jaar.
    Ondertussen kijken we goed om ons heen. De ene keer wel wat meer dan de andere keer. Maar steeds meer, want dat is toch het leven!

  3. Oh wat begrijp ik die familie mezengenieters. Wij hebben dan wel geen camera in ons kastje hangen maar een plexiglas plaatje voldoet ook prima om het wel en wee van de mezenfamilie te volgen. En eergister zijn de 8 de wijde wereld ingetrokken. Dit jaar helaas niet meegekregen maar vorig jaar mocht ik daar wel getuige van zijn. En in het huisje in de kastanjeboom broedt dit jaar een bonte vliegenvanger, hoe leuk is dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *