Messiah

Marien vindt het altijd bar ongezellig als ik avonden lang in een boek zit. Daarom hebben we ons geabonneerd op Netflix en kijken we af en toe een serie.

Afgelopen week waren we in de ban van Messiah. Een knappe serie met een spannend uitgangspunt: Wat als er een nieuwe Jezus opstaat? De serie start in Syrië als Damascus lange tijd wordt belegerd door ISIL. De inwoners zijn wanhopig totdat er een tengere charismatische man opduikt die vol overtuiging predikt dat Allah hun vijanden zal verslaan. Tijdens zijn preek steekt er een zandstorm op, en ISIL is genoodzaakt zich terug te trekken. Het is de eerste daad van al-Masih -zoals hij wordt genoemd: de Messias. Even later duikt hij op mysterieuze wijze op in Texas tijdens een tornado. Daar blijft alleen een baptisten-kerkje gespaard, en het predikantengezin –en duizenden volgelingen- scharen zich achter hem, ook als hij naar Washington trekt. Social media speelt een belangrijke rol bij de verspreiding van zijn boodschap; een boodschap die de verschillende godsdiensten overstijgt. Ondertussen probeert de CIA en de Israëlisch politie te achterhalen wie deze man is: Een charlatan met terroristische motieven? Een idealist die de samenleving wil ontwrichten? Een godsdienstwaanzinnige? Of is hij echt de Verlosser?

Toen Jezus 2020 jaar geleden op aarde verscheen traden dezelfde mechanismen in werking. Idealisten versus behoeders van de orde, wanhopige mensen die op een wonder hoopten, kritische stemmen die de bedrieger trachten te ontmaskeren.

Het radicale van deze hippe-filosoof met zijn maatschappijkritische boodschap is aansprekend en tegelijkertijd griezelig. Hij zegt in ieder geval wijzere dingen dan Donald Trump en consorten. Hij verrast vriend en vijand door niet op te roepen tot geweld maar tot ontwapening. Hij geeft de misfits uit de samenleving een stem en hij is niet onder de indruk van status en macht. Alle parallellen uit de Bijbel zijn aangewend, zullen we maar zeggen..

Netflix kennende zal er wel een vervolg komen. Wij gaan weer kijken, hoewel het mysterie eigenlijk de kracht is van het verhaal. En ook wat dat betreft: Whats new..?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *