Mist

Mijn vriendinnen Leonie, Annette en ik startten jaren geleden met ‘creatief collectief’ Grof Geld. We verzorgden creatieve workshops op locatie. We hadden ons de ironische naam Grof Geld aangemeten omdat we onszelf zo goed vonden dat we er grof geld mee zouden kunnen verdienen. Er was een duidelijke rolverdeling, geënt op onze talenten: Leonie is van de kunst, Annette van de organisatie en ik ben van de praatjes (Grof Geld is in dat opzicht een voorloper van Zinnige Praat).

Hoewel Grof Geld na de komst van het kroost ter ziele is gegaan, heet onze vriendinnen-app nog steeds zo, en trekken we er geregeld op uit. Vandaag vierden we de verjaardag van Leonie in museum de Pont en het textielmuseum in Tilburg.  

Hoogtepunt was de tentoonstelling van de Belgische Ann Veronica Janssens, en dan in het bijzonder de Mistkamer. In een afgesloten container dwaal je rond in zachte roze mist, die langzaam verandert van kleur. Je moet op de tast je weg vinden. Onbestemd omdat je je oriëntatie volledig kwijt bent, maar ook magisch; er is geen horizon, er is geen grond, of plafond. Een extase van kleur.

Liza Voetman zegt op de website metropolism: 

De kunstenaar creëert een ruimte vol kleurrijke mist die je de moed geeft mentaal los te durven laten. Eenmaal buiten schreeuwt de realiteit je confronterend tegemoet, maar zie je scherper dan voorheen.

‘De moed om mentaal los te durven laten’. Voor dit soort experimenten is inderdaad enige overgave nodig. Dat is niet mijn sterkste kant dus ik bleef dichtbij mijn vriendinnen in de buurt. Het was een fascinerende ervaring, een aardig alternatief voor een geestverruimend middel waar ik mij nooit aan heb durven wagen.

‘Grof Geld of klein geluk’ zo luidde onze ondertitel. Grof Geld hebben we nooit verdiend met ons collectiefje maar momenten van klein geluk destemeer. De day trip van vandaag was er weer zo een.

1 thought on “Mist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *