Old and Wise

November is de maand van herdenken. Vrijdag –de dag voor Allerzielen- werden de bewoners uit Nijeveld herdacht, en morgen is de herdenkingsbijeenkomst in Liduina. Familie, medewerkers en bewoners zijn bij elkaar om de overledenen van het afgelopen jaar in herinnering te brengen. De namen worden genoemd, er worden rozen geplaatst en lichtjes aangestoken. En natuurlijk is er muziek

Gelukkig is er muziek.

Deze week zag ik radiomaker Frits Spits op tv die vertelde over zijn boek ‘Alles lijkt zoals het was’. Het bevat herinneringen aan zijn overleden vrouw Greetje aan de hand van liedjes die hem in het jaar na haar dood tot steun waren. Hij zegt: “Het heeft mij geholpen om me enigszins staande te houden in een tijd waarin alles leek zoals het was, maar niets was zoals het leek.” Muziek biedt troost en steun. En muziek roept herinneringen en emoties op.

Vorig jaar mocht ik een bijzondere vrouw begeleiden tijdens het laatste stukje van haar leven. Ik bezocht haar zes keer bij haar thuis in Hilversum. Het was net als nu herfst en de kleurende bomen pasten bij de gesprekken die we met elkaar voerden. We spraken over haar leven, haar naderende dood en alles daartussen.

Tijdens mijn laatste bezoek, eind november, kon ze niet meer praten. Ik las een gedicht voor, en op mijn Iphone luisterden we muziek. Als ik het nummer Old and Wise van het Alan Parsons project hoor, denk met genegenheid terug aan haar en dat laatste gesprek zonder woorden.

2 gedachten over “Old and Wise

  1. Wat een toeval: afgelopen week keek ik op You tube naar deze clip. Prachtige woorden !

  2. Mooi als je levenservaring tot wijsheid geworden is.
    In een radio-interview hoorde ik Frits Spits ook zeggen: Zolang de namen van je geliefden genoemd worden zijn ze er nog bij.
    Dus laten we vooral hun namen blijven noemen, jaarlijks in de kerk of op de begraafplaats, op ‘Stolpersteine’ en gewoon aan onze eettafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *