Onbevangen

Zoals ieder jaar heb ik ook dit jaar weer een woord gekozen waar ik me in 2020 op wil richten. Ik koos voor ‘onbevangenheid’. Ik kan soms kritisch zijn of snel verveeld, en heb stiekem toch best vaak oordelen klaar die me belemmeren om onbevangen naar situaties of mensen te kijken. Vorige week associeerde ik vrolijk los op ‘mijn’ woord om vervolgens een 3-object te maken, onder de bezielende leiding van mijn creatieve vriendinnen. Onbevangen is vrijmoedig, naïef, spontaan, ongeremd, en ..onbevooroordeeld.

Vandaag bezocht ik de Human Library in onze eigen bibliotheek in Gouda. De Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong  dat mensen met elkaar in contact brengt. Je leent voor een halfuur geen boek maar een interessant mens om samen onbevangen in gesprek te gaan. Het boek dat ik “las” was een leuke kerel van mijn leeftijd die dragqueen is. Hij verkleedt zich als vrouw met grote pruik, lagen make-up en extravagante uitdossing en doet acts op feesten en gayprides. Het werd een leuk gesprek, waarin hij vertelde wat hij hem aantrekt in deze uit de hand gelopen hobby (zoals hij het zelf noemt), dat hij-tegen alle verwachtingen en vooroordelen in- hetero is, en dat hij als klein jongetje al het liefst jurken aantrok en hoge hakken.

Het extravagante en over-the-top staat ver van me af maar het was mooi om elkaar te ontmoeten en tijdens het gesprek overeenkomsten tussen ons te ontdekken. Hij heeft een verantwoordelijke baan en doet dit als uitlaatklep, zoals ik op maandagavond mijn theaterlessen heb naast mijn serieuze beroep.

‘De omgeving van de mens is de medemens’ zijn woorden van Jules Deelder die te lezen staan op de Rotterdamse Binnenweg. Mooi dat je middels dit concept die ander echt ontmoet en leert kennen. Met een onbevangen blik.

3 thoughts on “Onbevangen

  1. Ik vind mezelf niet meer onbevangen, maar begrijp jouw keuze voor ‘onbevangen’ wel.
    Mijn keuze gaat voorlopig naar ‘verwondering’.
    Verwondering ‘gebeurt’ en zoekt (net als onbevangen) geen antwoord…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *