Op Pad met Pet

Dit weekend bezocht ik in het gezelschap van mijn lievelingsneef Hans de stad Haarlem. Nu hij in Franeker woont en ik in Gouda, hadden we een uitstekend midden gevonden in deze fraaie stad. Heerlijk bijgepraat, cappuccino’s gedronken op zonnige terrassen, gelogeerd in een oude tandartspraktijk, en opnieuw geconstateerd dat we in velerlei opzichten op elkaar lijken (niet alleen in het ontbreken van ons richtinggevoel..)

Zaterdag gingen we naar het oudste museum van Nederland: het Teylers museum. Het wordt wel een ‘tempel van de Verlichting’ genoemd. Het is ook de plek waar natuurkundige en Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz zijn werkplek had. Zijn werkkamer is in oude glorie hersteld en middels een theatrale rondleiding (de Lorentz-formule) te bezichtigen. Acteurs namen ons mee naar het jaar 1909 toen Hendrik Lorentz directeur werd van het Teylers laboratorium. Boeiend en geestig werd over zijn werk en leven verteld; hij deed onderzoek naar elektriciteit en was een diplomatieke man die vele wetenschappers naar Haarlem trok. Zo bezocht Albert Einstein hem meermaals en maakte hij berekeningen voor het droogleggen van de Zuiderzee en het bouwen van de Afsluitdijk.

Hoewel ik geen hout begrijp van natuurkunde en al helemaal niet van de relativiteitstheorie, is het de acteurs gelukt Hendrik Lorentz voor mij tot leven te wekken, iets van zijn ontdekkingen te begrijpen maar bovenal de verwondering van de wetenschap weer te ervaren.

Ik moest denken aan de voorstellingen van Collectief Walden die filosofie en biologie schitterend theatraal verbeelden op Oerol (waar we dit jaar wederom niet waren..)

En zo kreeg ik toch nog een beetje dat Oerol-gevoel, met een polsbandje om mijn arm, uitzicht over het Spaarne en het gezelschap van een licht verbrande neef met (of hier zonder) pet.. 

2 thoughts on “Op Pad met Pet

  1. Heerlijk! Een van mijn favoriete wetenschappers, ik was bij de opening en zag een stukje van het programma met acteurs, heel gaaf concept. En ik kom graag in Haarlem. Genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *