Pastorale

Ik las de veelgeprezen roman Pastorale van Stefan Enter. Het boek speelt zich af tijdens de zomer van 1985 in Brevendal (Barneveld). Louise is 20 en komt in de vakantie naar haar ouderlijk huis en Oscar van 17 kijkt reikhalzend uit naar het moment dat ook hij op kamers kan gaan. Zij zitten beiden in een fase van loskomen van het dorp, ouders en het gereformeerde geloof. Ook wordt verteld hoe de Molukse gemeenschap uit Brevendal nauwelijks contact heeft met de dorpelingen. Als Oscar op bezoek gaat bij een Molukse klasgenoot, houdt de vader des huizes een vurig betoog over hoe de Nederlandse overheid en samenleving de Molukkers hebben behandeld.

Wrok is de onderliggende emotie uit het boek, zo zegt de auteur in een interview met het Nederlands Dagblad: In deze roman is voor deze nuances over religie geen plaats; het boek drijft op twee woedes, die van Matupessy en die van Louise. Die wrok, daar gaat het over. Want wrok is niets anders dan jezelf elke dag een beetje gif toedienen en hopen dat iemand anders er ziek van wordt. Je moet er iets mee. Want het vreet je op.’

Die wrok maakt het boek naar mijn mening wat somber en bitter. De natuurbeschrijvingen zijn mooi en het verhaal is boeiend-hoewel nooit echt spannend-maar toch ontroerde of raakte het me nergens. Ik begrijp de woede, maar ik voel het niet.

De titel van het boek is ironisch bedoeld. Pastorale verwijst naar een muziekstuk die aan de ontspannen sfeer van het gemoedelijke landleven moet herinneren. Het is allemaal een dun vernislaagje lijkt Enter ermee te willen zeggen. Tijdens het lezen herinnerde ik mij dat ik bij zijn vorige boek Grip een soortgelijke ervaring had. Daar ging het over de illusie van vriendschap. Ook daar vond ik het allemaal wat zwaar op de hand.

Ik hou van melancholie en een boek hoeft niet vrolijk of licht te zijn, maar de emotie van wrok en de schrijfstijl van Enter raakt geen snaar bij me. 

1 thought on “Pastorale

  1. Stefan Enter is ook niet mijn favoriete schrijver. Soms heeft hij van die rare wendingen of ideeën in zijn stijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *