So Big

In 1924 schreef Edna Ferber haar bekroonde roman So Big. Net als Stoner of Dat wat behouden blijft (twee van mijn favoriete boeken) werd deze roman onlangs opnieuw uitgegeven onder de Nederlandse titel Het purperen land. Ik was verkocht toen ik op de achterflap las: “Een diepzinnig boek. Helder en sterk, dramatisch en fascinerend. Een roman om te onthouden” (-The New York Times)

En inderdaad. Ook deze klassieker heeft mij niet teleurgesteld. De roman vertelt het verhaal van Selina Peake die als jonge stadse komt lesgeven op het platteland van Illionois in een gemeenschap vol stugge Hollandse immigranten. Ze trouwt met de knappe maar zwijgzame en straatarme boer Pervus deJong en ze krijgen een zoon: Dirk (ze noemt hem liefkozend ZoGroot- SoBig). Het leven is bepaald niet mild voor Selina. Pervus sterft jong en dan staat ze er alleen voor met haar zoontje op een verlieslijdende boerderij. Ze werkt zich een slag in de rondte om Dirk een goede toekomst te geven.

Selina is een krachtige hoofdpersoon. Ze is levenslustig, eigenzinnig en heeft een scherp oog voor schoonheid. Schoonheid is misschien ook wel het belangrijkste thema uit het boek. Als Dirk de architectuur vaarwel zegt en kiest voor een carrière in de obligaties volgt er een woordenwisseling tussen moeder en zoon:

‘Dirk, je kunt haar niet zomaar in de steek laten!’

Wie laat ik in de steek? Hij keek verschrikt.

‘Schoonheid! Zelfexpressie. Hoe je het ook wilt noemen. Let maar op! Op een dag keert ze zich tegen je. Op een dag heb je haar nodig en dan is zij er niet.’

Dat deze woorden van Selina profetisch zullen blijken, maakt het boek misschien zelfs een tikje moraliserend. Het is een vurig pleidooi voor –werkelijke- schoonheid. De rijkdom van een leven vol levenservaring, de schoonheid van de natuur, de authenticiteit van het ambacht, versus de leegte van het makkelijk verdiende geld, dure spullen zonder geschiedenis, een knap gezicht zonder rimpels of littekens

portret uit de film ‘Human’ van Yann-Arthus Bertrand

Bijzonder dat een boek uit 1924 nog zo actueel is.

Dat het werkelijk om een oud boek gaat, realiseerde ik mij pas echt toen ik onderstaande filmtrailer zag. So Big werd in 1953 verfilmd. Heerlijk die voice-over en aanzwellende filmmuziek..

https://www.youtube.com/watch?v=OLfrAtf044w

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *