Spelen en andere zaken van ultiem belang

Toen ik mij anderhalf jaar geleden aanmeldde bij de beroepsvereniging van geestelijk verzorgers, kreeg ik te horen dat mijn vooropleiding geen toegang verschafte tot de club. Theoretisch zat het wel snor maar ik had geen opleiding in het voeren van het levensbeschouwelijk gesprek. Ik moest weer in de collegebanken. Hoewel ik altijd dol op studeren ben geweest, was ik licht ontstemd. Mijn zelfgekozen woord voor 2019 is ‘spelen’, en niet studeren, dacht ik nukkig. 

Na anderhalf jaar praten, mailen en bellen met de VU, het beroepsregister en mijn werkgever is afgelopen week mijn zelf opgestelde studieplan goedgekeurd. Vanaf september ga ik een supervisietraject volgen, schuif ik aan bij het vak Rituele Expressie op de Radboud Universiteit en bij ‘Dialoog-gesprekken Kwetsbaar Leven’ op het Remonstrants Seminarie.

Christa Anbeek, bijzonder hoogleraar van de Remonstranten schreef het boek ‘Voor Joseph en zijn broer’. Het is verkozen tot beste spirituele boek van 2019. Het boek beschrijft Anbeeks persoonlijke zoektocht om van overleven naar levenslust te komen. Haar leven heeft veel contrastervaringen -zoals ze het zelf noemt- gekend: ontregelende ervaringen. Ze verloor al jong haar ouders; haar vader en broer door suïcide. Ze koos kort daarna vrij impulsief voor een kind; weg van de dood.  Maar de dood bleef op haar pad komen. Haar partner stierf op een wandeltocht in de bergen, Wim Brands en Joost Zwagerman –beiden ook kinderen van ouders die zichzelf van het leven beroofden – pleegden kort na elkaar zelfmoord. Ze krijgt een burn-out, en.. een kleinkind. Ook dat was een contrastervaring. Het kind opende nieuwe inzichten, nieuwe ervaringen. De ondertitel van haar boek is dan ook Van overleven naar spelen, en andere zaken van ultiem belang.

Spelen is het begin van verandering, schrijft ze. Door te spelen en te fantaseren creëer je een nieuwe werkelijkheid naast de bestaande. Een betere wereld, een eerlijker of rechtvaardiger plek. Dat is ook wat religie doet; die schept vergezichten. En spelen, dat doen kinderen voortdurend en obsessief. Door naar hen te kijken, kunnen we weer geïnspireerd raken om de verandering in de wereld te zijn die we willen zien. En onze kwetsbare momenten met elkaar te delen en te ontdekken wat van waarde bleek.

En zo komt het toch nog goed met mijn woord voor 2019. De nukkigheid heeft plaatsgemaakt voor ongeduld om aan mijn studieprogramma te beginnen. We gaan spelen en andere zaken van ultiem belang verder ontwikkelen!

5 thoughts on “Spelen en andere zaken van ultiem belang

 1. Met jouw gretigheid naar woorden en zingeving, komt het in de collegebanken wel goed straks. De regelzakem hebben jou kortstondig ontregeld, maar reken maar dat je dadelijk alle aangeboden kennis en vraagstukken ‘leerlustig’ in je opslurpt!!
  Geluk en ontwikkelplezier gewenst, lieve Mir!

 2. Fijn om te lezen dat de aanvullende studie concreet is geworden en je er een speelse draai aan hebt kunnen geven.
  Succes ermee!!

 3. We hebben het er eerder over gehad. Goed dat het er nu van gaat komen.
  Ik ben benieuwd! Veel plezier!

 4. Je hebt je hart gevolgd vol ( speelse en volhardende) overtuiging!
  Heel veel inspiratie toegewenst tijdens je studie en in je werk.
  Gefeliciteerd en bedankt voor je mooie woorden.

 5. Hoi Mirjam, bij de club van collega’s geestelijk verzorgers van Laurens ben je vanaf het begin meer dan welkom geweest! Mooi dat je nu zelf een studieprogramma opgesteld hebt dat je uitdaagt en verdieping brengt (en het begeerde lidmaatschap van de VGVZ). Met de leesgroep van Laurens bespreken we in september “voor Joseph en zijn broer”, ook daar zien we je graag. Een speelse zomer gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *