Stille genieter

Ik ben mijn stem kwijt. Dat heb ik weleens vaker als gevolg van een verkoudheid. Gisteren was met recht stille zaterdag voor mij, wat mij zeker niet belemmerde om te genieten van prachtig Tiengemeten, een natuurgebied vlakbij Rotterdam. Terwijl de kinderen speelden in de natuurspeeltuin, en ik weinig kon praten met man of vrienden, las ik de laatste bladzijden van Kolja van Arthur Japin.

Deze roman start met de dood van de grote componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski in 1893. Er zijn nogal wat raadsels rond zijn dood; de officiële lezing is dat hij stierf aan cholera na het drinken van besmet water maar er wordt gespeculeerd dat het zelfmoord was. Zijn homoseksualiteit zou daarin een rol spelen. Arthur Japin nam deze theorie als uitgangspunt voor zijn roman. Hoofdpersoon is Kolja Konradi, de dove jongen die door Modest, de broer van Tsjaikovski wordt opgevoed. Modest leert hem liplezen, spreken en van muziek genieten en ze reisden veelvuldig met Pjotr en een gouvernante door Europa. Kolja heeft direct na het overlijden van Pjotr argwaan over de doodsoorzaak en neemt je als lezer mee op zijn speurtocht naar de ware toedracht.

Een spannende historische roman over een componist waar ik eigenlijk nauwelijks iets van wist. Arthur Japin vond in Kolja zijn ideale hoofdpersoon omdat een beperking -zoals doofheid- met zich meebrengt dat andere zintuigen extra gevoelig zijn. Kolja als detective wendt zijn gebrek aan, om mensen om de tuin te leiden of letterlijk loslippig te worden.

Inmiddels merk ik dat mijn stem weer langzaam terug komt. Mijn handicap was gelukkig van tijdelijke aard. Voor iemand die zo graag praat als ik, is het lastig om nauwelijks aan gesprekken deel te nemen en vanmorgen had ik best graag mee gegalmd met het traditionele U zij de Glorie in de kerk. Anderzijds biedt het ook wel voordelen om even sprakeloos te zijn. Telefoon moet je laten gaan, Marien leest Siem voor het slapengaan, en tijdens de picknick hoor je de vogels luider omdat je zelf je snavel houdt.

En toen was ik toch ineens een stille genieter..


1 thought on “Stille genieter

  1. Mooi boek lijkt mij! Fijn dat je stem weet terug komt! Het geeft je inderdaad ook rust even stil moeten zijn en te genieten van de vogels en geluiden Om je Heen. Helemaal nu in het voorjaar is het prachtig alle vogels druk in de weer! Fijne tweede paasdag. Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *