Stranger in Paradise

Aanstaande donderdag geef ik –weer- cursus aan vrijwilligers die met statushouders werken, nu vanuit de gemeente (jawel nu als ZZP-er!) Naast een bijeenkomst over religieuze verschillen, geef ik de eerste cursusavond informatie over de asielprocedure. Naast feiten en filmpjes uit de asielzoekmachine (www.asielzoekmachine.nl) lees ik een passage voor uit ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ van Rodaan al Galidi en geef ik tips voor documentaires en artikelen. Zondagavond keken Marien en ik ‘Stranger in Paradise’ van de Nederlandse filmmaker Guido Hendrikx. De Volkskrant schreef:

Een wrange, pijnlijke les, dat is Stranger in Paradise. De film die het laatste IDFA opende en op datzelfde festival een speciale juryprijs won, dwingt je voortdurend je opvattingen omtrent de migrantenstroom onder ogen te zien.

Hendrikx’ stijl is kaal, realistisch en confronterend; een combinatie van fictie en documentaire. Zijn stijl wordt in recensies vergeleken met die van Deense regisseur Lars von Trier. Migranten krijgen in een Siciliaans klaslokaal ‘les’ over hun toekomstperspectief. In iedere akte stelt de leraar zich anders op. De verschillende (rechtse, linkse en bureaucratische) visies binnen het vluchtelingendebat worden in dit klaslokaal nu eens face to face tegen de migranten gezegd. Je kunt als kijker niet wegkijken.

Inderdaad een pijnlijke les. En vooral eentje die bij mij de hele week blijft hangen en meespeelt in de voorbereidingen voor donderdag.

Ik ben hier geboren en jullie zijn daar geboren.

De wereld is niet eerlijk. 

 

Één reactie op “Stranger in Paradise

 1. Maandag 18 sept. stond in Trouw een ingekorte versie van de Abel Herzberglezing door Khadia Arib, voorzitter 2de kamer. Deze Abel Herzberg lezingen worden jaarlijks in de Rode Hoed gehouden en gaan over belangrijke maatschappelijke vraagstukken.
  Je kunt haar lezing beluisteren via youtube. Ook haar verhaal over “integratie” geeft te denken én geeft handreikingen.

  Mirjam, goede cursusbijeenkomsten toegewenst!
  Marijke

  Abel Herzberglezing – 17 september 2017 – YouTube
  https://www.youtube.com/watch?v=0FFq54ccjyY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *