Vergeet de meisjes

Terwijl Marien zich uitleeft in de tuin, lees ik mijn boeken -in diezelfde tuin-. Toevalligerwijs hebben de boeken/verhalen vrouwen in de hoofdrol. Ik heb al eens eerder de loftrompet gestoken over de verhalen van Alice Monroe. ‘Familiestukken’ is een bloemlezing van haar verhalen door recensent Marja Pruis en haar dochter Greta le Blansch. Ze selecteerden elf verhalen die draaien om vrouwen die op kruispunten in hun leven staan. Sommige verhalen had ik al eerder gelezen wat absoluut niet hindert. Op de achterflap staat: ‘Wat zijn we jaloers op degenen die de verhalen voor het eerst lezen’. En dat kan ik volledig beamen.

Ook las ik Vergeet de meisjes van Alma Mathijsen. Misschien door de klassiek-neutraal aandoende cover had ik een boek over mantelzorg en twee bejaarde vriendinnen West-Friesland verwacht . Maar ik werd volkomen verrast. Vergeet de meisjes is een roman met thrillerachtige elementen en fantastische personages. Het gaat over schrijfster Iris Kouwenaar die jaren geleden debuteerde met Antidote, een meesterwerk dat een cult-status bereikte. Inmiddels is Kouwenaar achterin de dertig en schrijft ze niet meer. Ze heeft zich teruggetrokken in haar geboorteplaats Voorhorst, samen met haar jeugdvriendin Kay. Iris lijdt aan een geheimzinnige ziekte en Kay verzorgt haar.

De ik-persoon is de Amerikaanse journalist Fields die met tegenzin naar Nederland reist om Kouwenaar te interviewen. Kay geeft hem geen toegang tot Iris, maar door een misverstand belandt hij in de inbouwkast in de slaapkamer van de dames. Hij wordt – tussen de zomerjurken en wollen jassen- observator, getuige en uiteindelijk medespeler in de wonderlijke en beklemmende wereld van de twee vriendinnen.

Het boek gaat over schrijverschap, gender maar bovenal over vriendschap. “Een vriendschapsrelatie is soms minstens zo intens en ingewikkeld als een liefdesrelatie” aldus Mathijsen. Alma Mathijsen is 35 en schrijft niet alleen verhalen en romans maar ook toneelstukken. Ook dit boek heeft elementen van een toneelstuk met klucht-achtige escapades, geweldige dialogen, spannende verhaal-wendingen en bovenal die briljante personages. Nee, deze meisjes ga je niet snel vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *