Vrouwendag

Afgelopen vrijdag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Een van mijn eerste presentaties van Zinnige Praat was getiteld Geweldige Vrouwen; over feminisme en inspirerende pioniers. Ik geloof niet dat ik mezelf een feminist zou noemen. Ik mis de aanleg voor fanatisme en het ontbreekt mij aan moed om op de barricades te staan. Misschien ben ik daarom de feministen extra dankbaar. Er moeten heldinnen zijn om de weg te banen voor de rest.

Vanmorgen las ik in NRC een artikel van journalist Jose Rozenbroek ‘Vrouw, verjaag de schaamte’. Ze bekeek de film Gloria van de Chileense regisseur Sebastian Lelio over een vrouw van middelbare leeftijd die wat van haar leven en de liefde probeert te maken. Rozenbroek vindt de ‘bejaardenseks’ onverdraaglijk om naar te kijken en gaat in dit artikel op zoek naar de oorsprong van haar medelijden, weerzin en vooral plaatsvervangende schaamte. Ik heb de film ook gezien en ik moet bekennen: ik vond Gloria ook een beetje pathetisch. Een vrouw die zich gedraagt en kleedt als een jonge meid. Vergane Gloria.

De Amerikaanse politicologe Rebekah Tromble van de Universiteit Leiden kreeg een bak aan smerigheden over zich heen toen ze onderzoek deed naar discussies op Twitter. Vrouwen zijn geliefde doelwitten, omdat de bedreigingen die je tegen ze kunt uiten diverser en veel krachtiger zijn, zoals verkrachtings-bedreigingen. In een interview geeft ze aan: ‘Zóveel van de kritiek ging over mijn uiterlijk. Je wilt niet weten hoeveel manieren er zijn om te vertellen hoe onaantrekkelijk ik kennelijk ben.’ Vrouwen worden nog altijd veel vaker dan mannen beoordeeld en aangesproken op hun uiterlijk. En wij vrouwen beoordelen elkaar vaak ook op uiterlijk en seksuele mores, zo blijkt uit de reactie van zowel Rozenbroek als mijzelf op de film Gloria.

Rozenbroek eindigt haar essay met een oproep aan zichzelf en aan alle vrouwen:

reflections of the past door fotograaf Tom Hussey

De cultuur waarin we leven, waarin vrouwen nog altijd kritischer worden bekeken dan mannen, de gedachten en de blik van de ander – nee, helaas dat alles kun je niet een twee drie naar je eigen hand zetten. Maar schaamte zit toch vooral tussen je eigen oren. Bevrijd jezelf dus uit de strafhoek. Draai je stoel om. Kijk iedereen recht aan. (..) En stop met dat treuren en je generen voor iets waar je niks aan kan doen, wat onvermijdelijk bij het leven hoort en waar je juist blij om moet zijn. Want wie niet ouder wordt, is dood.

1 thought on “Vrouwendag

  1. precies! En wat Een mooie laatste zin… want inderdaad…wie niet ouder wordt, is dood!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *