Werk, bid en bewonder

Gisteren had ik een hele dag voor mezelf. Siem was bij opa en oma, Marien aan het werk en ik stapte op deze zonovergoten dag in de trein richting Dordrecht. Ik voelde enige schroom toen ik om half elf met een cappuccino op een terras zat. Het voelde een beetje als spijbelen. Was dat mijn calvinistische inslag of opvoeding? Ledigheid is des duivels oorkussen stond er vroeger op een koffiekopje bij mijn oma.

400 jaar geleden vond de Synode van Dordrecht plaats waar de remonstranten –de rekkelijken- het onderspit delfden tegen de contra-remonstranten, de preciezen, de calvinisten. Ter herdenking van die Synode is de tentoonstelling Bid, werk en bewonder, over het calvinisme en de kunst in het Dordrechts museum.

Mooi vond ik de videoportretten van onder meer Franca Treur over literatuur, Freek de Jonge over humor en Ernst Daniel Smid over muziek binnen het calvinisme. Zang is krachtiger dan spraak, aldus Calvijn en daarom mochten de 150 psalmen en enige lofzangen gezongen worden in de kerk zo werd in de Synode vastgesteld. Ernst Daniel vertelt dat Nederland Zingt wat hem betreft het dichtst bij calvinistische beleving in de buurt komt. Samen zingen als heilige, louterende ervaring.

Ik ga naar de kerk vanwege inspiratie en bezinning, maar ben de samenzang ook steeds meer gaan waarderen. Ik zing niet alle liederen vol overgave maar sommige zijn echt prachtig zoals Lied aan het Licht van Huub Oosterhuis.

En hoe mooi is het dat we 400 jaar later leven, en dat ik als -van origine- gereformeerd meisje in een remonstrantse dienst een lied van een voormalig priester kan zingen. 

Licht dat ons aanstoot in de morgen

voortijdig licht waarin wij staan.

Koud, één voor één en ongeborgen

licht overdek mij, vuur mij aan.

Dat ik niet uitval,

dat wij allen

zo zwaar en droevig als wij zijn

niet uit elkaars genade vallen

en doelloos en onvindbaar zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=vCKT_Q_KQ-M

2 thoughts on “Werk, bid en bewonder

  1. Augustinus schijnt gezegd te hebben: ‘Zingen is dubbel bidden’, met hoofd én hart. Mooi als er woorden aan het hart gegeven worden, en mooi als het hart de woorden kleurt.

  2. Willam Barnard zei: als ik zing geloof ik!
    Ik zing nog heel graag de liederen van Johannes de Heer!
    Heerlijk!
    Tonny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *